İş başvurularınız için hazırlayacağınız özgeçmişinizin Amerika standartlarına uygun olması gerekir. Amerika standartlarına uygun olması için;
- Özgeçmişinizde iş deneyiminizi, eğitiminizi anlatırken deneyimler güncelden eskiye doğru sıralanmalıdır. Ayrıca öncelikle iş deneyiminize sonra eğitim bilgilerinize yer vermeniz daha uygun olacaktır.
- Özgeçmişinizin bir sayfa uzunluğunda olması yeterlidir. Özgeçmişin kısa ve öz olması önemlidir.
- Özgeçmişinizin anlaşılır olması için kelime kısaltmaları kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Amerika’da şirketler ayrımcılığa karşı, başvuranları koruyan yasaları izlemek zorundadır. Bu yüzden ileteceğiniz özgeçmişinizde kişisel bilgileriniz olarak; adınız, soyadınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız ve adres bilgisi olarak da yalnızca şehir ve eyalet bilgisi vermeniz yeterli olacaktır. Cinsiyet, medeni durum, doğum tarihi, doğum yeri, açık adres, kan grubu gibi bilgilerin verilmesine ve fotoğrafınızı eklemenize gerek yoktur. Aynı şekilde göçmenlik durumunuzun, sosyal güvenlik numaranızın ve çalışma izni durumunuzun özgeçmişinizde yer almasına gerek yoktur. Gelecekte işvereninizin size sponsor olmasını istemiyorsanız özgeçmişinize bu bilgiyi ekleyebilirsiniz.
- Özgeçmişinizi PDF formatında kaydedip, dosya adını “AdınızSoyadınızResume” şeklinde kaydedebilirsiniz. Böylece işe alım yapan personel tarafından dosyanız kolay ayrıştırılabilir.
- Aklınızda bulunsun, Amerika’da CV (Curriculum Vitae) yerine daha çok “Resume” kelimesi kullanılmaktadır.
“Resume” Özgeçmişinizde olabilecek bölümler:
“Objective” Özet/ Hedefler: Kariyerinizin özetinin, hedeflerinizin veya motivasyonlarınızın 4-6 cümle ile başvurduğunuz şirketin dikkatini çekecek şekilde aktarıldığı bölüm.
“Work Experience” İş deneyimi: İş unvanınız, şirket, tarih aralığı, üstlendiğiniz birkaç önemli sorumluluğunuz yer almalıdır. Başvurduğunuz pozisyon ile ilgili sahip olduğunuz deneyimleri anlatabilirsiniz.
“Education” Eğitim: Son eğitiminize yer vermeniz yeterlidir. Örneğin, eğer lise mezunuysanız, ilkokul bilginizi yazmanıza gerek yoktur. Eğitim hayatınızda belirli sorumluluklar ve başarılarkaydettiyseniz burada ek olarak belirtebilirsiniz. Örneğin: “Futbol takımıkaptanlığı”, takım yönetebildiğinizi gösterir.
“Skills” Yetenekler: Yapmayı planladığınız iş başvurusunda istenen yeteneklerden sizin sahip olduklarınızı alıp kendi özgeçmişinizde yazabileceğiniz kısım. İşverenin dikkatini çekebilecek bir bölümdür. Örneğin; mağaza personeli olarak çalışacaksanız “İnsan İlişkileri“ yazabilirsiniz.
“Languages” Diller: Dil bilgilerinize yer verirken, yanlarına seviye bilgisini eklemeniz önerilir. Ana dilinize yer verirken yanına “Native” yazabilirsiniz. Diğer diller için de örneğin; İngilizceniz orta seviye ise “Intermediate”, başlangıç seviyesi ise “Beginner”, akıcı ise “Fluent” olarak yer verebilirsiniz.
Özgeçmişinizde doldurmak istediğiniz boşluk alan kalırsa, varsa eklemek istediklerinize yer verebilirsiniz. Örneğin hobilerden kısaca bahsedebilirsiniz.
İnternetten Amerika standartlarında ücretsiz özgeçmiş düzenleyebileceğiniz, güvenilir bir site aracılığı ile de istediğiniz formatta bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim noktalar çerçevesinde, anlaşılabilir, okunması kolay bir özgeçmiş hazırlamanızı öneririm.